Tegen deze fietsregels maken we de meeste fouten

Het is niet goed gesteld met onze kennis van de fietsregels. Tegen welke regels zondigen fietsers en autobestuurders het meest?

Afgelopen zomer voerde VAB een online fietstest uit waar meer dan 6000 Vlamingen aan deelnamen. Uit de resultaten bleek dat er heel wat schort aan onze verkeerskennis. VAB-Rijschool pleit daarom voor het beter instuderen van de verkeersregels. Dit zijn de situaties waar de meeste deelnemers aan de test de mist ingingen.

Anderhalve meter afstand buiten bebouwde kom

Sommige fietsregels werden onlangs gewijzigd. De vraag waar de meeste fouten tegen gemaakt werden is dan ook zo’n verkeersregel die recent werd aangepast. Sinds 31 mei 2019 moeten autobestuurders buiten de bebouwde kom anderhalve meter afstand houden tot fietsers en voetgangers die ze passeren. Vroeger was dat één meter. Slechts 1 op de 3 deelnemers aan de enquête is op de hoogte van deze aanpassing. Op deze vraag scoren jongeren wel goed. Een verklaring is dat het een recente aanpassing is, waardoor vooral jongeren onder de 18 jaar op de hoogte zijn. Zij studeerden dan ook nog recent voor het theorie-examen. Jammer genoeg is het vooral de actieve beroepsbevolking, die ook het vaakst met de wagen rijdt, die het slechtst scoort.

Plaats op de weg van de speedpedelec

Op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u mogen bestuurders van een speedpedelec kiezen of ze de rijbaan of het fietspad gebruiken, tenzij een onderbord hen dat expliciet verbiedt of verplicht. Slechts 32% van de deelnemers aan de fietstest is hiervan op de hoogte en daarmee is het één van de minste gekende fietsregels.

Kinderen op het voetpad

Sinds 31 mei 2019 mogen kinderen tot 10 jaar fietsen op trottoirs en verhoogde bermen. Tot dan was dat alleen toegelaten voor kinderen van maximaal 9 jaar oud, en met een fiets met wielen met een diameter van maximaal 50 centimeter. Maar door de gevaarlijke verkeersomstandigheden heeft de wetgever beslist die leeftijd op te trekken. De beperking met betrekking tot de grootte van de wielen werd geschrapt.

Fietszones

Hoewel 94% van de deelnemers van de fietstest op de hoogte is van het feit dat je in een fietsstraat als automobilist geen fietsers mag inhalen, is het concept van de “fietszone” slechts door 1 op de 2 gekend. Een fietszone is een fietsvriendelijk gebied dat bestaat uit een netwerk van aaneengesloten fietsstraten. Sinds 1 juli 2019 zijn fietszones toegelaten volgens onze wegcode. Het grootste deel dacht dat je enkel niet mag inhalen als het wegdek roodgekleurd is, een veel voorkomend gebruik bij fietsstraten, maar niet verplicht.

Rechtsaf door rood

Het verkeersbord B22 (rechts afslaan toegelaten), komt enkel voor in combinatie met driekleurige verkeerslichten. Het wordt geplaatst op kruispunten waar de plaatselijke omstandigheden dusdanig zijn dat de door dit bord toegelaten rijrichting weinig gevaar oplevert voor de fietser. Toch moeten ze dit voorzichtig doen en blijft hoe dan ook de verplichting om voorrang te geven aan het verkeer dat groen heeft. 76% van de respondenten heeft deze vraag correct beantwoord, maar diegenen die ze niet correct beantwoorden, denken dat ze ook rechtdoor mogen rijden door het rood licht bij dit verkeersbord. Dat mag echter enkel bij verkeersbord B23 (rechtdoor toegelaten).

Op een doorlopend fietspad hebben fietsers voorrang

Op een doorlopend fietspad (te herkennen aan de twee parallelle onderbroken witte strepen), hebben fietsers altijd voorrang, zelfs als ze niet van rechts komen, tenzij een verkeersbord de voorrang aan rechts aangeeft (bord B17) of er een omgekeerde driehoek of stopbord staat. Bestuurders die een fietspad dwarsen, moeten voorrang geven aan de fietsers die het fietspad volgen. De automobilist die van rechts komt, moet de fietser dus voorlaten, tenzij er een verkeersbord staat. Dit is slechts gekend door 34% van de respondenten. Vooral jongeren, die net gestudeerd hebben voor het theorie-examen, zijn op de hoogte van deze regel. De groep die het vaakst fouten maakt tegen deze regel zijn de 56-65-jarigen. Dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties: jongeren die hun voorrang nemen op fietspaden en automobilisten die niet weten dat zij voorrang moeten geven. De juiste kennis van de fietsregels door zowel fietsers als autobestuurders is dus essentieel.

Aan een fietsoversteekplaats hebben fietsers geen voorrang

Autobestuurders moeten een oversteekplaats voor fietsers altijd met de nodige voorzichtigheid naderen, maar een fietser heeft er geen voorrang, ook niet als hij aanstalten maakt om over te steken. Dat is dus anders als bij een oversteekplaats voor voetgangers waarbij een voetganger wel voorrang heeft als hij aanstalten maakt om over te steken. Als een fietser zich echter al op de oversteekplaats voor fietsers bevindt moet een autobestuurder wel zo nodig stoppen om de fietser te laten doorrijden.

Naast elkaar fietsen

Binnen de bebouwde kom mogen fietsers op de rijbaan naast elkaar rijden, behalve wanneer het kruisen met tegenliggers hierdoor onmogelijk wordt. Ze mogen nooit met meer dan twee naast elkaar rijden. Die fietsregels gelden ook buiten de bebouwde kom, maar daar komt nog een extra regel bij: fietsers moeten achter elkaar gaan rijden als er een achteropkomend voertuig nadert. Opvallend is dat vooral jongeren niet op de hoogte zijn van deze verkeersregels

Nog enkele weetjes

Zo hou je het als fietser droog

Regen op je kop, regen van opzij, regen langs voor en zelfs regen die van onder opspat. Het ziet er weinig aanlokkelijk uit, maar regen is eigenlijk geen reden om je fiets op stal te laten. Met de juiste uitrusting kan het heerlijk zijn om door nat weer te fietsen, zelfs als het pijpenstelen regent. Enkele tips.

Trek geen zweethut aan

Regenkledij moet uiteraard waterdicht zijn, maar ook ‘ademen’. Dat wil zeggen dat de stof waaruit je regenkledij bestaat regenwater tegenhoudt maar tegelijk zweet afvoert. Tijdens het fietsen lever je een inspanning en krijg je het warm. Je zweet moet naar buiten, anders ben je toch nat als je op je bestemming aankomt. Een plastic jasje ademt niet en verandert je daarom snel in een fietsende zweethut. Een kwaliteitsvolle regenjas is ademend en regenbestendig, en bij voorkeur iets langer aan het rugpand om je achterwerk te beschermen tegen opspattend vuil, en heeft ‘ventilatiegaten’ onder de oksels.

…en ook geen tent

Let ook op de pasvorm. Een te wijde jas of poncho gedraagt zich op een winderige dag als een parachute – en je wou nu net zo snel mogelijk naar huis. Een regenbroek met een rits aan de zijkant, liefst helemaal tot aan je heup, trek je snel en makkelijk over je schoenen en broek. Regenkledij in licht materiaal kan je heel compact opbergen in je fietstas en dus altijd bij je houden ‘voor het geval dat’.

Denk aan je zichtbaarheid

Automobilisten moeten bij grijs en regenachtig weer nog meer dan anders opletten voor fietsers en voetgangers. Langs de andere kant, als het regent, zien automobilisten je minder goed fietsen, zelfs bij daglicht. Het kan daarom geen kwaad om in een regenbui je fietslampjes – zeker het rode achterlicht – aan te steken. Ook reflecterende stroken op je regenjas of -broek helpen je om gezien te worden.
Tip: Lees hier hoe je veilig door het donker fietst.

Een waterdichte pet houdt de regen uit je ogen

Regendruppels die in je oog vallen of rollen kunnen je zicht belemmeren. Een kap of een pet kunnen dan helpen, al heeft die eerste twee nadelen. Een kap beperkt je zijwaartse gezichtsveld en kan wind vangen. Met een waterdichte pet heb je eigenlijk meer vrijheid. Draag je een helm? Dan kan je er een kapje in waterafstotende stof over trekken.

De grootste uitdaging: droge voeten

Natte voeten vermijden is misschien wel de grootste uitdaging in een stevige regenbui. De meeste schoenen zijn niet waterdicht, en als ze dat wel zijn, kan er nog water langs je enkels in je schoenen sijpelen. Om dat te beperken kan je waterdichte schoenovertrekken over je schoenen dragen. Als je dat wat veel gedoe vindt, kan je ook een tweede paar schoenen en sokken op je werk bewaren. Stop krantenpapier in je natte schoenen – schoenen drogen op grootmoeders wijze – en waarschijnlijk zijn ze tegen je terugrit weer droog.

Een waterdichte fietstas is goud waard

Om je spullen te beschermen tegen de regen gebruik je een fietstas. Durf daarin investeren. De betere exemplaren zijn gemaakt uit een rubberachtig en waterdicht materiaal.

Hou rekening met een langere remafstand

In nat weer duurt het iets langer voor je stilstaat, zeker als je velgremmen hebt. Anticipeer daarom nog meer dan anders op het parcours en het verkeer. Probeer ook je fiets na een regenrit te poetsen of op zijn minst af te spoelen – ik weet het, daar is wat motivatie voor nodig. Een korte douche doet je fiets goed, want vuile remmen doen hun werk minder goed en verslijten ook sneller.
Tip: Lees hier hoe je je fiets onderhoudt.

Schrik voor gladheid? Zet je banden iets zachter

In regenweer is de kans op een valpartij in een gladde bocht iets groter. Je kan de grip van je banden iets vergroten door een beetje lucht eruit te laten. Los je banden wel nooit tot onder het aanbevolen niveau dat je op de zijkant van je buitenband kan aflezen. En pomp ze na het regenweer terug op tot het aanbevolen maximale niveau.
Tip: Lees hier hoe je veilig door de regen fietst.

Fietsen door regen: geniet ervan!

Ruik je die heerlijke geur van verse regen? Zie je prachtige kleuren in spiegelende plassen? En weet je nog hoe opwindend het als kind was om met je benen opgetrokken door een diepe plas te bollen? Niets houdt je tegen om van die vaak prachtige regenwereld te genieten!

 

Riskeer je je rijbewijs te verliezen als je dronken fietst?

Hoewel het natuurlijk een veilig idee lijkt om de auto thuis te laten en de fiets te nemen als je gaat stappen, let je maar beter op, want ook op twee wielen mag je geen glaasje te veel op hebben.

Het is een veelgestelde vraag: riskeer ik mijn rijbewijs te verliezen als ik dronken fiets? Op dat vlak kunnen we je geruststellen. In 2017 is een wetsvoorstel goedgekeurd, waardoor niet automatisch je rijbewijs ingetrokken wordt wanneer je betrapt wordt op dronken fietsen. Let wel, dronken fietsen wordt nog steeds bestraft met een geldboete. Hoeveel die boete bedraagt, hangt af van het aantal promille in je bloed. Uitzonderlijk kan de rechter altijd beslissen om toch iemands rijbewijs tijdelijk in te trekken, bijvoorbeeld bij recidivisme. Om dronkenschap vast te stellen hoeft de politie overigens geen ademtest af te nemen; de vaststelling kan ook gebeuren op basis van uiterlijke kenmerken.
Te voet dan maar? Ook daar moet je mee opletten. Openbaar dronkenschap is immers strafbaar. Hou het dus veilig, en wettelijk betekent dat maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed.

Lees ook onze tips voor een veilig eindejaar!

 

Wanneer mogen fietsers wel en niet op de rijbaan fietsen?

De zon komt piepen en dat geldt ook voor recreatieve fietsers en wielertoeristen. Wanneer mogen zij wel en niet op de rijbaan fietsen?

Wanneer er geen fietspad is

Is er geen fietspad, dan mogen fietsers op de rijbaan fietsen. Binnen de bebouwde kom mogen ze met twee naast mekaar rijden. Hetzelfde geldt buiten de bebouwde kom, maar dan moeten ze achter elkaar rijden wanneer er achteropkomend verkeer nadert. Autobestuurders moeten buiten de bebouwde kom een minimumafstand van anderhalve meter bewaren wanneer ze fietsers voorbijsteken, binnen de bebouwde kom is dat één meter.

Wanneer er wel een fietspad is

Is er wel een fietspad, dan zijn fietsers verplicht om dat te gebruiken, tenzij dat onberijdbaar is door bijvoorbeeld werken of hevige sneeuwval. In zulke gevallen mogen ze op de rijbaan fietsen, in alle andere gevallen moeten ze het fietspad gebruiken.

En in groep?

Bestaat de groep uit minder dan 15 personen, dan is die verplicht om het fietspad te gebruiken als dat aanwezig is. Een groep van 15 tot 50 personen mag de rijbaan gebruiken, zelfs wanneer er een fietspad is, én naast elkaar rijden, op voorwaarde dat de fietsers gegroepeerd blijven. Er moet geen auto volgen of vooraan rijden. Die verplichting geldt enkel voor groepen van 51 tot 150 personen. Groepen van méér dan 50 deelnemers moeten eveneens vergezeld worden door twee wegkapiteins.

Lees verder als je nog meer wil weten!